"Наша школа - школа сучасних знань!" / "Unsere Schule - die Schule des modernen Wissens!" / "Our school - the school of modern knowledge!" / "Nasza szkoła - to szkoła nowoczesnej wiedzy!"

 
Розділи сайту
Новини
18 травня День пам'яті жертв геноциду Кримськотатарського народу
  18 травня в Україні відзначається День боротьби за права кримськотатарського народу та вшановується пам'ять жертв геноциду кримських татар.
Депортація кримських татар розпочалася 18 травня 1944 року о 3 годині ранку й тривала до початку червня (перша і найбільша хвиля закінчилася 20 травня).
  Офіційною підставою для депортації кримськотатарського народу стала таємна постанова Державного комітету оборони № 5859 «Про кримських татар» від 11 травня 1944 року, в якій кримським татарам висувалися претензії у начебто масовій зраді та масовому колабораціонізмі за часів окупації Криму гітлерівськими військами.
  За офіційними даними (так звані числа Лаврентія Берії) було депортовано 183 144 особи; за татарськими джерелами - понад 400 тисяч, з яких упродовж першого півтора року померло близько 46% депортованих. В каральній операції брали участь 32 тисячі співробітників НКВС. Людям на збори давалося від кількох хвилин до пів години, з собою дозволялося взяти особисті речі, провізію, посуд та побутовий інвентар. Більшість майна залишилася і була конфіскована державою. Переважна частина депортованих була направлена на спецпоселення до Узбекистану, частина - до ГУЛАГу, а ще частина - для поповнення спецконтингенту для Московського вугільного басейну.
 У 2015 році Верховна Рада України визнала цей злочин комуністичного режиму геноцидом кримськотатарського народу. 
 
 
 
 
 
 
 
 

Додано:
2023-05-24 13:49:08